Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

σχέδιο Κανονισμού Λειτουργικών Εξόδων & Δαπανών Σ.Σ.ΕΜ.


Κανονισμός Λειτουργικών Εξόδων & Δαπανών Σ.Σ.ΕΜ.

Α. Εισαγωγή

Ο παρών Κανονισμός φιλοδοξεί να καλύψει το σύνολο των Λειτουργικών Εξόδων και Δαπανών του Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας (Σ.Σ.ΕΜ.) και να διαμορφώσει ένα διαφανές πλαίσιο οικονομικής διαχείρισης, αντικαθιστώντας όλες τις προηγούμενες σχετικές αποφάσεις, οι οποίες παύουν να ισχύουν από την ημερομηνία έναρξής του.
Βασική αρχή του Κανονισμού είναι η κάλυψη των πραγματικών εξόδων και δαπανών, που προκύπτουν από τις οργανωτικές και λειτουργικές ανάγκες του Σ.Σ.ΕΜ. και συμβάλλουν στην αποτελεσματική λειτουργία και την επίτευξη των στόχων του.
Για την κάλυψη των προβλεπόμενων εξόδων διαμονής, διατροφής και λοιπών δαπανών, προβλέπονται συγκεκριμένες κατηγορίες καταλυμάτων ή / και ανώτατα ημερήσια ποσά ανά κατηγορία και κατά περίπτωση (π.χ. λειτουργία & περιοδείες Δ.Σ., συμμετοχή αντιπροσώπων σε συνέδρια Ο.Σ.Τ.Ο.Ε. / Α.Γ.Σ.Σ.Ε., συμμετοχή μελών σε Γ.Σ. κλπ).
Για την καταβολή των εξόδων είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί το έντυπο Αιτιολογία και Ανάλυση Λογαριασμού εκτάκτων εξόδων και να προσκομιστούν τα νόμιμα σχετικά φορολογικά παραστατικά. Η εξόφλησή τους γίνεται με πάγια εντολή ή / και ηλεκτρονική πληρωμή, για τον περιορισμό των συναλλαγών με μετρητά στο ελάχιστο δυνατό.


Β. Έξοδα Λειτουργίας Διοικητικού Συμβουλίου

1. Για τη διασφάλιση της ομαλής και αποτελεσματικής λειτουργίας του ΣΣ.ΕΜ. και της αναγκαίας καθημερινής φυσικής παρουσίας τους στα γραφεία του Συλλόγου, προβλέπεται η κάλυψη των μηνιαίων οδοιπορικών και τηλεπικοινωνιακών εξόδων και δαπανών, κατ εξαίρεση, για τις θέσεις του Προέδρου, του Γενικού Γραμματέα και του Ταμία του Δ.Σ.

Η ανώτατη μηνιαία δαπάνη ανά θέση δε μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ και καταβάλλεται με την προσκόμιση σχετικών φορολογικών παραστατικών.

Για την κάλυψη των αυξημένων εξόδων τηλεφωνικής επικοινωνίας των υπολοίπων μελών του Δ.Σ., προβλέπεται η κάλυψη του κόστους του ελάχιστου πάγιου μηνιαίου χρόνου ομιλίας προγράμματος κινητής τηλεφωνίας, που ανέρχεται σήμερα σε χρόνο ομιλίας 200 λεπτών και στο ποσό των 5 ευρώ συν ΦΠΑ ανά άτομο.

2. Για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) και στις συλλογικές διαδικασίες και δραστηριότητες για τις οποίες κρίνεται απαραίτητη η ισότιμη συμμετοχή τους για την ουσιαστική και αποτελεσματική λειτουργία του Δ.Σ., καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής των μελών του που διαμένουν μόνιμα στην επαρχία.

Τα έξοδα καταβάλλονται με τη συμπλήρωση του εντύπου Αιτιολογίας και Ανάλυσης Λογαριασμού εκτάκτων εξόδων και την προσκόμιση των πρωτότυπων σχετικών φορολογικών παραστατικών.
3. Για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και στις συλλογικές διαδικασίες και δραστηριότητες για τις οποίες κρίνεται απαραίτητη η ισότιμη συμμετοχή τους για την ουσιαστική και αποτελεσματική λειτουργία του Δ.Σ., καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης των μελών του που διαμένουν μόνιμα εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος Αθηνών.

Εναλλακτικά, για τα μέλη του Δ.Σ. που διαμένουν μόνιμα εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος Αθηνών και η μετακίνησή τους εξυπηρετείται σχετικά, καλύπτεται το κόστος Ετήσιας Κάρτας Απεριορίστων Διαδρομών ΟΑΣΑ, για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως αναφέρεται στην περίπτωση 2, της επιστολής με Α.Π. 14553 / 25.1.2016 της ΟΤΟΕ προς τους Συλλόγους – Μέλη της.

Τα έξοδα καταβάλλονται με τη συμπλήρωση του εντύπου Αιτιολογίας και Ανάλυσης Λογαριασμού εκτάκτων εξόδων και την προσκόμιση των πρωτότυπων σχετικών φορολογικών παραστατικών.

4. Για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και στις συλλογικές διαδικασίες και δραστηριότητες για τις οποίες κρίνεται απαραίτητη η ισότιμη συμμετοχή τους για την ουσιαστική και αποτελεσματική λειτουργία του Δ.Σ. καλύπτεται, για τα μέλη του Δ.Σ. που διαμένουν μόνιμα και μετακινούνται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Αθηνών, το κόστος Ετήσιας Κάρτας Απεριορίστων Διαδρομών ΟΑΣΑ, για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως αναφέρεται στην περίπτωση 1, της επιστολής με Α.Π. 14553 / 25.1.2016 της ΟΤΟΕ προς τους Συλλόγους – Μέλη της.

Τα έξοδα καταβάλλονται με τη συμπλήρωση του εντύπου Αιτιολογίας και Ανάλυσης Λογαριασμού εκτάκτων εξόδων και την προσκόμιση των πρωτότυπων σχετικών φορολογικών παραστατικών.


Γ. Έξοδα Περιοδειών Διοικητικού Συμβουλίου

Για τις περιοδείες του Δ.Σ. στις έδρες των Παραρτημάτων του Σ.Σ.ΕΜ. Καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής.

Στα κλιμάκια περιοδειών του Δ.Σ., τηρείται η αντιπροσωπευτικότητα, η αναλογικότητα και η εναλλαγή, ώστε να διασφαλίζεται η ισότιμη συμμετοχή όλων των εκπροσωπούμενων παρατάξεων.

Τα έξοδα διαμονής αφορούν καταλύματα 3ης και 4ης κατηγορίας (ξενοδοχεία 3 & 4 αστέρων).

Τα έξοδα καταβάλλονται με τη συμπλήρωση του εντύπου Αιτιολογίας και Ανάλυσης Λογαριασμού εκτάκτων εξόδων και την προσκόμιση των πρωτότυπων σχετικών φορολογικών παραστατικών.


Δ. Έξοδα συμμετοχής αντιπροσώπων Σ.Σ.ΕΜ. σε συνέδρια Ο.Σ.Τ.Ο.Ε. και Α.Γ.Σ.Σ.Ε.

Για τη συμμετοχή των εκλεγμένων αντιπροσώπων του Σ.Σ.ΕΜ. στα συνέδρια Ο.Σ.Τ.Ο.Ε. και Α.Γ.Σ.Σ.Ε., καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής τους.

Το ανώτατο ποσό διαμονής ορίζεται σε 50,00 ευρώ ημερησίως.
Το ανώτατο ποσό ημερήσιας διατροφής, ορίζεται σε 20 ευρώ ανά άτομο.

Τα έξοδα καταβάλλονται με τη συμπλήρωση του εντύπου Αιτιολογίας και Ανάλυσης Λογαριασμού εκτάκτων εξόδων και την προσκόμιση των πρωτότυπων σχετικών φορολογικών παραστατικών.


Ε. Έξοδα συμμετοχής σε Γενική Συνέλευση

Για τη συμμετοχή των μελών του Σ.Σ.ΕΜ. στις Γενικές Συνελεύσεις, προβλέπεται η κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και διαμονής, ανάλογα με την απόσταση από τον τόπο αναχώρησης και τις δυνατότητες μετακίνησης.

Για τη συμμετοχή των μελών των Παραρτημάτων: Θεσσαλονίκης, Βόλου, Ιωαννίνων, Καβάλας, Λάρισας και Πάτρας, καλύπτεται η δρομολόγηση λεωφορείων.

Για όσες / όσους μετακινηθούν από την επαρχία, καταβάλλεται το αντίτιμο των εισιτηρίων λεωφορείου, τραίνου και πλοίου, μέχρι το ποσό των 45 ευρώ ανά δρομολόγιο, με την προσκόμιση των πρωτότυπων εισιτηρίων.

Σε όσες / όσους διαμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 χιλιομέτρων από την Αθήνα, καλύπτεται επιπλέον και το κόστος διαμονής, μέχρι του ποσού των 45 ευρώ, με την προσκόμιση της πρωτότυπης απόδειξης του ξενοδοχείου.

Σε όσες / όσους μετακινηθούν με αεροπλάνο και υπάρχει δυνατότητα αυθημερόν επιστροφής, καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο του αεροπορικού εισιτηρίου, μέχρι το ποσό των 45 ευρώ ανά δρομολόγιο.

Για τη μετακίνηση με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στις Γενικές Συνελεύσεις του Σ.Σ.ΕΜ., καλύπτεται η χιλιομετρική αποζημίωση και το κόστος των διοδίων διέλευσης, όταν επιβαίνουν σε αυτό δύο (2) τουλάχιστον άτομα, τα στοιχεία των οποίων αναφέρονται στο σχετικό έντυπο Αιτιολογίας και Ανάλυσης. Διαφορετικά, καταβάλλεται το αντίτιμο του εισιτηρίου λεωφορείου ή τραίνου, μέχρι του ποσού των 45 ευρώ ανά δρομολόγιο, με την προσκόμιση των παραστατικών των διοδίων διέλευσης.

Τα έξοδα καταβάλλονται με τη συμπλήρωση του εντύπου Αιτιολογίας και Ανάλυσης Λογαριασμού εκτάκτων εξόδων και την προσκόμιση των πρωτότυπων σχετικών φορολογικών παραστατικών.


Στ. Έξοδα λειτουργίας Παραρτημάτων

προτείνεται να συμπληρωθεί αργότερα, όταν διαμορφωθεί σχετικός Κανονισμός Λειτουργίας Παραρτημάτων


Ζ. Έξοδα ενίσχυσης συνδικαλιστικών Παρατάξεων

Για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των συνδικαλιστικών παρατάξεων που συμμετέχουν στο Δ.Σ., προβλέπεται η κάλυψη των εξόδων έκδοσης τριών (3) ανακοινώσεων ετησίως και η αποστολή τους από τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) του Σ.Σ.ΕΜ. Εναλλακτικά, με σχετική απόφαση του Δ.Σ. ορίζεται ετήσιο εφάπαξ ποσό τεσσάρων χιλιάδων ευρώ (4.000,00), το οποίο κατανέμεται αναλογικά, σύμφωνα με τα ποσοστά εκπροσώπησης στο Δ.Σ. και την προσκόμιση των σχετικών φορολογικών παραστατικών.

Προβλέπεται η δυνατότητα αποστολής μιας (1) ανακοίνωσης μηνιαίως για τις παρατάξεις που συμμετέχουν στο Δ.Σ. και η δυνατότητα αποστολής μιας (1) ανακοίνωσης εξαμηνιαίως για τις παρατάξεις που συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες του Σ.Σ.ΕΜ., μέσω των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) του Σ.Σ.ΕΜ.
Για την ισότιμη συμμετοχή στη διαδικασία των αρχαιρεσιών, προβλέπεται η κάλυψη της έκδοσης μέχρι τριών (3) ανακοινώσεων ανά παράταξη και δύο (2) ανακοινώσεων ανά ανεξάρτητο υποψήφιο. Εναλλακτικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του Καταστατικού και την από 14.05.2015 σχετική γνωμοδότηση του κ. Καλφακάκου, ορίζεται εφάπαξ ποσό 7.000,00 ευρώ, για την κάλυψη των προεκλογικών δαπανών των παρατάξεων που συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες του Σ.Σ,ΕΜ.


Η. Διευκρινήσεις

Η κάλυψη εξόδων μετακίνησης με λεωφορείο, τραίνο, πλοίο ή αεροπλάνο, ορίζεται ανάλογα με την απόσταση από τον τόπο αναχώρησης.

Το κόστος χιλιομετρικής αποζημίωσης για μετακίνηση με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ορίζεται σε 0,125 ευρώ ανά χιλιόμετρο και αναπροσαρμόζεται αναλόγως, όταν η τιμή των καυσίμων αυξομειώνεται πάνω από 20%. (Ενδεικτική μέση σημερινή τιμή βενζίνης ...... ευρώ/λίτρο).

Στις περιπτώσεις χιλιομετρικής αποζημίωσης καταβάλλεται και το κόστος των διοδίων διέλευσης, των οποίων τα παραστατικά αποτελούν αποδεικτικό στοιχείο.

Το κόστος ημερήσιας δαπάνης διαμονής, όπου προβλέπεται, ορίζεται σε 50 ευρώ για τη συμμετοχή σε Γενική Συνέλευση και δε μπορεί να υπερβαίνει τα 60 ευρώ ημερησίως στις υπόλοιπες περιπτώσεις (περιοδείες Δ.Σ., συμμετοχή σε συνέδρια ΟΣΤΟΕ – ΑΓΣΣΕ).

Το κόστος ημερήσιας δαπάνης διατροφής, όπου προβλέπεται, ορίζεται σε 20 ευρώ ανά άτομο και καταβάλλεται με προσκόμιση των σχετικών φορολογικών παραστατικών.


Θ. Τροποποίηση – αναθεώρηση Κανονισμού

Η τροποποίηση των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού γίνεται με απόφαση του Δ.Σ. ως εξής:

Για την προσθήκη νέων ρυθμίσεων και διατάξεων στον παρόντα Κανονισμό, απαιτείται απόφαση απόλυτης πλειοψηφίας του συνολικού αριθμού των μελών του Δ.Σ.

Για την επικαιροποίηση, την τροποποίηση ή / και την αναθεώρηση του παρόντος Κανονισμού, απαιτείται απόφαση αυξημένης πλειοψηφίας των 3/4 ή του 75% του συνολικού αριθμού των μελών του Δ.Σ.

Ημερομηνία έναρξης του παρόντος Κανονισμού ορίζεται η 1.6.2016.






κεφάλαια για προσθήκη:

- έξοδα έκδοσης και διαχείρισης έντυπου υλικού (ανακοινώσεις, εκδόσεις, φωτοτυπικό χαρτί, πρακτικά συνεδριάσεων κλπ)

- έξοδα διαχείρισης ηλεκτρονικών μέσων (σάιτ, επικοινωνία – αλληλογραφία)

- έξοδα συντήρησης ηλεκτρονικού και μηχανικού εξοπλισμού (Η/Υ, φωτοαντιγραφικά, σκάνερ, τηλεφωνικός εξοπλισμός κλπ)